Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

ADAB MENJAGA MARUAH DIRI

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "ADAB MENJAGA MARUAH DIRI"— Transcript presentasi:

1 ADAB MENJAGA MARUAH DIRI
PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN DUA Buku Teks MS :

2 KEPENTINGAN MENJAGA DIRI DAN MARUAH
Setiap individu muslim wajib menjaga diri dan maruah dari perbuatan yang mencemarkan nama baik dan kehormatan diri. Umat yang bermaruah ialah umat yang memiliki jati diri dengan berpegang kepada ajaran Islam dan tidak terpengaruh dengan unsur-unsur asing yang merosakkan.

3 CARA MENJAGA DIRI DAN MARUAH
Islam telah menggariskan panduan untuk menjaga imej diri dan maruah terutama dalam cara berpakaian, percakapan dan pergaulan. Sebagai muslim kita wajib memelihara semua adab ini supaya maruah kita tidak tercemar dan kualiti diri sentiasa dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

4 CARA BERPAKAIAN Pakaian menutup aurat. Tidak ketat dan tidak jarang.
Pakaian kemas dan bersih. Tidak memakai pakaian berlambang yang diharamkan seperti lambang black metal, ajaran sesat, agama lain dan lain-lain.

5 CARA PERGAULAN Memberi salam dan berjabat tangan ketika bertemu dengan saudara Islam (dalam batasan syarak). Menjaga tatasusila dan hukum syarak dalam pergaulan. Hormat menghormati, berkasih sayang dan beramah mesra sesama manusia. Bertukar-tukar pendapat dan pandangan. Menjaga rahsia dan keaiban orang lain. Menepati janji. Menjaga hati sahabat dalam perkara kebaikan.

6 CARA PERCAKAPAN Bercakap perkataan yang baik. Lebih baik diam dari berkata sesuatu yang tidak sesuai. Berlemah-lembut dan bersopan dalam berinteraksi. Percakapan yang menyenangkan. Bercakap tentang perkara yang mendatangkan faedah diri, masyarakat dan negara. Bercakap benar.

7 AKIBAT TIDAK MENJAGA DIRI DAN MARUAH
Kehidupan tidak diberkati. Mendapat dosa. Dipulau oleh rakan dan masyarakat. Mendorong berlakunya kes-kes jenayah spt ; rogol dan sumbang mahram. Masyarakat kucar kacir dan negara tidak aman. Masyarakat akan memandang rendah dan menghina orang yang tidak bermoral.

8 HIKMAT MENJAGA DIRI DAN MARUAH
Kehidupan diberkati Allah. Mendapat pahala. Akan disayangi, disukai dan disanjung oleh rakan dan masyarakat. Boleh membendung kejadian jenayah. Melahirkan masyarakat sejahtera, bersatu padu dan negara aman.

9 LATIHAN PENILAIAN Nyatakan kepentingan menjaga diri dan maruah.
Jelaskan akibat tidak menjaga pergaulan. Jelaskan akibat tidak menjaga percakapan. Terangkan hikmat menjaga diri dan maruah.


Download ppt "ADAB MENJAGA MARUAH DIRI"

Presentasi serupa


Iklan oleh Google