Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Mesyuarat Pengurusan Hal Ehwal Murid kali pertama Tahun 2015

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "Mesyuarat Pengurusan Hal Ehwal Murid kali pertama Tahun 2015"— Transcript presentasi:

1 Mesyuarat Pengurusan Hal Ehwal Murid kali pertama Tahun 2015

2 AGENDA MESYUARAT 1.Kata Alu-aluan pengerusi 2.Program HEM 2014
3.Misi dan Visi 2015 4.Senarai jawatankuasa HEM 2015 5.Tugas dan Tanggungjawab 6.Laporan Berkala 7.Inovasi HEM 2015 8.Panduan Am untuk semua guru 9.Panduan untuk Guru Kelas dan guru pembantu

3 10.Hal-hal lain. 1. Majlis Resepsi/Taklimat Waris Tingkatan 1
2. Majlis Jalinan Kasih/Orientasi untuk pelajar T1 3. Majlis Orientasi untuk pelajar T4 4. Majlis Penyerahan Bantuan Awal Persekolahan tahun

4 VIDEO BERAT SAMA DIPIKUL RINGAN SAMA DIJINJING

5 PROGRAM 2014 Setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua unit di bawah HEM kerana memberikan kerjasama dan melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang baik bagi melancarkan segala program pada tahun 2014.

6 Insan yang seimbang dan harmonis dari segi
Berpaksikan FPK Latar Asas HEM Peranan Sekolah * Guru Mengajar * Murid Belajar Pengurusan HEM Insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani

7 Jika tiada murid, maka tiadalah sekolah.
Jika tiada sekolah, maka tiadalah pekerjaan guru. Apabila ada murid, tiga tanggungjawab berikut tidak boleh dielakkan: MEMASTIKAN MURID SELAMAT SEMASA DALAM PENGAWASAN SEKOLAH MEMASTIKAN MURID BERDISIPLIN MEMASTIKAN KEBAJIKAN MURID DIPENUHI

8 Pembangunan Organisasi
Bidang Pengurusan HEM Pembangunan Pelajar Keselamatan Kebajikan Disiplin Pengurusan Rekod & Pendaftaran Pembangunan Organisasi Hubungan Komuniti Pembangunan Profesionalisme

9 11 ANJAKAN DALAM PELAN PEMBANGUNAN PENDIDIKAN MALAYSIA

10 MOTTO CAKNA, TEGAS , BERHEMAH

11 VISI Membentuk dan Membina perkembangan SAHSIAH DIRI dan KEMENJADIAN MURID supaya murid berfungsi sebagai individu yang seimbang,berdikari,berpengetahuan dan berkemahiran,berfikiran kreatif dan kritikal,memupuk potensi dan kebolehan ke tahap maksima dan menyuburkan potensi kepimpinan.

12 MISI Menghasilkan program HEM yg dapat membantu kecemerlangan di peringkat sekolah. Menyediakan dan memupuk murid yg bersahsiah,berketrampilan dan berkepimpinan Mewujudkan hubungan dan menjalinkan kerjasama antara murid,guru,kakitangan sekolah,PIBG,pertubuhan sukarela/Ngo agensi kerajaan dan swasta.

13 SENARAI JAWATANKUASA 1. JK INDUK HAL EHWAL MURID
2. JK LEMBAGA DISIPLIN DAN PENGAWAS 3. JK BIASISWA,KEBAJIKAN DAN KWAMP 4. JK SKIM PINJAMAN BUKU TEKS 5. JK BIMBINGAN DAN KAUNSELING 6. JK PENSIJILAN 7. JK KEHADIRAN MURID SPS,SMM,APDM,JKM 8. JK KEMASUKAN DAN PERTUKARAN MURID 9. JK i-NILAM 10 JK 4K ( KEBERSIHAN,KECERIAAN,KESIHATAN DAN KESELAMATAN )

14 SENARAI JAWATANKUASA 11. JK KANTIN 12. JK PROGRAM SELEPAS PT3
13. JK SARANA IBU BAPA DAN SEKOLAH 14. JK SEKOLAH SELAMAT 15. JK BENCANA 16. JK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH DAN PPda

15 5. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
1. CARTA ORGANISASI 2. PERANCANGAN TAHUNAN 3. PROGRAM DAN AKTIVITI 4. TINDAKAN,PEMANTAUAN DAN PENAMBAHBAIKAN 5. MINIT MESYUARAT 6. MINIT CURAI 7. LAPORAN DAN PENDOKUMENTASIAN

16 6. LAPORAN BERKALA HARIAN 1.Laporan Kendiri Kantin
2.Laporan Skuad Keselamatan Makanan ( fss) 3.Laporan Guru bertugas kebersihan 4.Laporan Guru Disiplin – Lewat,rondaan,kawalan 5. Laporan Kehadiran Murid ( e-Kehadiran)

17 6. LAPORAN BERKALA Mingguan
1. Laporan Guru bertugas Kebersihan(pemarkahan dan komen kebersihan dalam perhimpunan) 2. Laporan buku pemantauan kelas oleh guru tingkatan ke dalam RDM. Bulanan 1. JK 4K – -Laporan denggi kpd PPD dan Pej Kesihatan Daerah awal bulan.9(borang KD2) -Laporan Pemantauan Kebersihan ( pekerja kebersihan dan persekitaran)dan Keselamatan (pekerja keselamatan,rondaan dan kawalan) kpd PPD setiap awal bulan sebelum 6hb.

18 6. LAPORAN BERKALA JK Kantin
Laporan Kendiri Kantin ke PPD dan Pejabat Kesihatan sebelum 6hb setiap awal bulan. JK Kehadiran Laporan bulanan jumlah murid/peratus kehadiran murid setiap kelas/peratus bulanan keseluruhan sebelum 3hb kpd PPD.

19 6. LAPORAN BERKALA MENGIKUT HAD MASA YANG DITETAPKAN
JK SEKOLAH SELAMAT -Laporan Penarafan Keselamatan sekolah JK SARANA IBU BAPA DAN SEKOLAH -Laporan program JK BIMBINGAN DAN KAUNSELING -Laporan SLAD,Ppda,Psikometrik,Minda sihat dll. GURU DATA DAN GURU KELAS APDM,SSM,SPS dll.

20 6. LAPORAN BERKALA JK Skim Pinjaman Buku Teks JK Biasiswa/Kebajikan
- Bantuan Awal Persekolahan/KWAMP dll. JK Kehadiran Murid Laporan dihantar kepada PPD,JPN,KPM

21 7.INOVASI HEM 1. PROGRAM KECERIAAN SEKOLAH - Tindakan JK 4K
Bangunan – kelas/luar kelas ( mural/keceriaan kelas) Persekitaran – Lanskap sekolah/tanaman pokok artificial/taman herba dll. Tanda Arah/Kata-kata hikmat Pemantauan Kebersihan sekolah

22 2. PROGRAM SARANA IBU BAPA DAN SEKOLAH
1. Hubungan bersama komuniti(masyarakat ibu bapa/waris),agensi kerajaan,agensi swasta dll. Setiap program perlu dokumentasi dan disebarluaskan melalui papan kenyataan/web sekolah dll.

23 3. PROGRAM MEREKAYASA PERANAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING
Kehadiran Murid ( kpi (85%)purata kehadiran tahunan/ lawatan ke rumah Sesi kaunseling individu/kelompok Program Motivasi/Guru Penyayang /Program Peningkatan Sahsiah/Penetapan target dll. Bilik Kaunseling / info kepada pelajar Sosial/kerjaya/bimbingan/dll.

24 KESIMPULAN Semua unit HEM diharap dapat memberikan komitmen yang tidak berbelah bagi bagi menjayakan misi dan visi HEM seterusnya merealisasikan misi dan visi sekolah.


Download ppt "Mesyuarat Pengurusan Hal Ehwal Murid kali pertama Tahun 2015"

Presentasi serupa


Iklan oleh Google