Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Kumpulan 11 SALASILAH KELUARGA.

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "Kumpulan 11 SALASILAH KELUARGA."— Transcript presentasi:

1 Kumpulan 11 SALASILAH KELUARGA

2 OBJEKTIF PARA PESERTA AKAN DAPAT MEMAHAMI HUBUNGAN PERSAUDARAAN DAN PERATURAN PERGAULAN DI ANTARA AHLI KELUARGA DAN SAUDARA MARA.

3 Adab Pergaulan Yang Perlu Dipelihara Dalam Keluarga
Mengucap salam ketika bertemu dan berpisah Berkasih sayang Menjaga lidah Merendah diri Sentiasa berbaik-baik Saling tolong menolong Meminta izin Menghormati yang tua, menyayangi yang kecil

4 CARA TERBAIK MENERAPKAN ATURAN PADA ANAK-ANAK
Buat berdasarkan kehendak kedua-dua pihak Timbul permasalah,hukuman akan dikenakan. Elak melewatkan hukuman. Pujian bagi pelaksanaan peraturan dan pemberian hadiah. Konsisten dengan peraturan.

5 MENINGKATKAN PERHUBUNGAN KEKELUARGAAN
•Komunikasi Komunikasi yang baik antara satu sama lain dapat mengelakkan sebarang salah faham dan secara tidak langsung, dapat mengukuhkan hubungan. •aktiviti- aktiviti kekeluargaan mereka boleh melakukan aktiviti sukan bersama, ataupun pergi berkelah. Mengadakan Hari Keluarga •makan bersama ahli keluarga dapat berkongsi tentang apa yang mereka lalui pada hari itu dan ini dapat mengeratkan lagi hubungan.

6 •Tetapkan aturan Buatlah aturan ketika keluarga sedang bersama, contoh telepon atau komputer harus dimatikan dan komunikasi dilakukan secara langsung. Hal ini dapat mmbntuk perilaku disiplin •Lakukan konteks mata Ketika sedang mendengarkan salah satu anggota keluarga brcakp, berikan tumpuan mata dengan penuh perhatian agar anak merasa diperhatikan dan didengarkan. lakukan kontak mata dngn baik sambil memperhatikan ekspresi wajah dan bahasa tubuh anak, dan dpt memahami perasaan anak kita. •keluarga yang beragama Islam sembahyang berjemaah di rumah pada waktu-waktu tertentu seperti magrib dan subuh. •Menziarihi keluarga yang sakit.

7 Menjaga pergaulan dan tingkah laku sesama ahli keluarga
Minta izin terlebih dahulu untuk memasuki bilik ahli keluarga. Memberi salam apabila hendak masuk ke dalam rumah. Tidak meninggikan suara dan bercakap kasar sesama ahli keluarga. Berpakaian sopan dan menjaga aurat.

8 Mengasingkan tempat tidur antara adik-beradik lelaki dan perempuan.
Tidak melakukan perkara-perkara buruk. Tidak membawa masuk orang lain ke dalam rumah kecuali dengan izin dan pengetahuan ahli keluarga.

9 Batasan aurat Aurat dengan ahli keluarga
-bagi lelaki antara pusat hingga lutut -bagi perempuan antara pusat hingga lutut 2. Aurat di khalayak ramai -lelaki:antara pusat hingga lutut -perempuan: seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan.

10

11 Mengasingkan tempat tidur
-Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Perintah anak kamu bersembahyang ketika mereka berumur tujuh tahun, jika mereka tidak melakukannya sampai umur 10 tahun, pukul mereka, juga pisahkan di antara mereka (lelaki dan perempuan) dari tempat tidur." (Riwayat al-Hakim dan Abu Daud)

12 TUJUAN RASULULLAH SAW MENGANJURKAN PERINTAH ITU UNTUK.
•menjaga keharmonian dan maruah ahli keluarga. •mendidik anak dengan akhlak dan batas pergaulan antara ahli keluarga supaya tidak berlaku perkara negatif seperti sumbang mahram. •islam membimbing ibu bapa supaya menjaga batas aurat terhadap anak supaya mereka tidak melihat sesuatu yang tidak baik daripada ibu bapa mereka.

13 Waktu larangan masuk bilik ibubapa dalam islam
Sebelum solat subuh Sebelum waktu zuhur Selepas waktu isyak

14 Peraturan mengenai perhubungan kekeluargaan (India)
Bapa memainkan peranan utama dan seorang suami pula didalam masyarakat India adalah ‘Tuhan bagi isterinya’ dan mesti sentiasa dihormati. Ibu adalah institusi yang paling dihormati dan dianggap mulia, ‘Ibu adalah umpama Tuhan’ Anak perempuan juga dipanggil ‘amma’ seperti seorang ibu didalam tradisi India. Oleh itu, penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara). Budaya berkunjung ke rumah rakan dan sanak saudara serta turut bersedia menerima kunjungan dari jiran tetangga.

15 Membawa buah tangan sebagai tanda terima kasih kepada tuan rumah.
Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu. Adat bertegur sapa sesama sendiri. Mereka menyapa dengan sebutan ‘vanakam’ dan sentiasa bertanyakan tentang kesihatan, kerja, perniagaan atau sebagainya antara rakan dan sanak saudara mereka. Masyarakat India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. Pada tempoh hari yang pertama, saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut.

16 RUMUSAN. SALASILAH KELUARGA MEMBERI GAMBARAN TALI PERSAUDARAAN
PUPUK SIRATULRAHIM KEDUA PIHAK KELUARGA AMALKAN PERETURAN PERGAULAN BERDASARKAN AJARAN AGAMA

17 SEKIAN TERIMA KASIH…..


Download ppt "Kumpulan 11 SALASILAH KELUARGA."

Presentasi serupa


Iklan oleh Google