Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

SEPTIYAN ULIN NI'AM, 2102405615 Penokohan Dalam Novel Grombolan Gagak Seta Karya Any Asmara.

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "SEPTIYAN ULIN NI'AM, 2102405615 Penokohan Dalam Novel Grombolan Gagak Seta Karya Any Asmara."— Transcript presentasi:

1 SEPTIYAN ULIN NI'AM, Penokohan Dalam Novel Grombolan Gagak Seta Karya Any Asmara

2 Identitas Mahasiswa - NAMA : SEPTIYAN ULIN NI'AM - NIM : PRODI : Pendidikan Bahasa, Sastra Indonesia, dan Daerah (Pendidikan Bahasa dan Sastra Jawa) - JURUSAN : Bahasa & Sastra Indonesia - FAKULTAS : Bahasa dan Seni - Suniam_prodaction pada domain yahoo.co.id - PEMBIMBING 1 : Yusro Edy Nugroho, S.S., M.Hum. - PEMBIMBING 2 : Drs. Sukadaryanto, M.Hum. - TGL UJIAN :

3 Judul Penokohan Dalam Novel Grombolan Gagak Seta Karya Any Asmara

4 Abstrak Grombolan Gagak Seta mujudake novel basa Jawa karangane Any Asmara. Novel iki diterbitkake sepisan dening P.T. Jaker, Yogyakarta, Babare Penokohan luwih ngarah ing tokoh lan watak ing dalem cerita amargo sampun nyangkut tokoh dan watakipun, yakuwi; sinten tokoh-tokohipun, pripun watak ing tokoh punika, lan pripun bentuk pelukisan kabeh tokoh ing novel.. Masalah ing panaliten iki yaiku kepriye penokohan ing novel Grombolan Gagak Seta karangane Any Asmara. Dene tujuan panaliten iki yaiku kanggo njlentrehake penokohan ing novel Grombolan Gagak Seta karangane Any Asmara. Panaliten iki migunakake pendekatan objektif. Panaliten iki migunakake teori tokoh lan penokohan supaya ngacu njlentrehake unsur tokoh lan penokohan. Dudutan sing bisa ditarik saka pembahasan penokohan ing novel Grombolan Gagak Seta ing pristiwa punika paraga ingkang asma Sutopo melebet jenis paraga utama, paraga protagonis, lan paraga statis. Watak menika ingkang dipun gadahi Sutopo inggih menika kendel, guyon, seneng nulung,tresna ing nagari, pemimpin, lan gagah. Salajenge paraga ingkng gadah asma.M.Hardjosuparto anggadahi watak seneng pitutur, Endang Pudjiwati anggadahi watak wanter lan isinan, Inspektur Salip anggadahi watak kendel lan pinter mimpin, lan Pak Ngubaeni anggadahi watak teges: sedaya mlebet jenis paraga bawahan, paraga protagonis, lan paraga statis. Seaya anggadahi watak ingkang sae.. samenika paraga Sarpan alias Saleh, R. Wirjo utawi R.Margono, pak Marto, mbok Marto, lan pak Dipodisuro mlebet ing jenis paraga antagonis lan paraga bawahan ingkang anggadahi watak kejem lan licik. Menawi Mliwis Putih utawi Prajitno lan mbok Wirjo utawi Rr. Asmarawati mlebet jenis paraga bawahan, paraga protagonis, lan paraga berkembang ingkang anggadahi kalih perilaku utawi ngalami perkembangan lan kalih-kalihe sami-sami anggadahi watak nulung. Nanging, Prajitno watakipun meneng. Benten kaliyan Sarpan alias Saleh lan R. Wirjo utawi R. Margono, sanajan ugi mlebet paraga berkembang ingkang anggadahi kalih pribadi, sedaya gadah watak kejem. Sarpan saluwehe gadah watak pelit, seneng ngintik, lan mata keranjang. Salajenge mbok Wirjo utawi Rr.Asmarawati mlebet ing paraga netral amargi asline inggih menika empu cerita ing novel Grombolan Gagak Seta. Menawi R.Wirjo mlebet paraga tipikal ingkang katon watak bangsawane. Teknik pelukisan tokoh ing novel Grombolan Gagak Seta ingkang paling katah jedol kawontene ing teknik pikiran lan rasa, teknik reaksi paraga, lan teknik tumindak. Telu teknik iki sing paling dominan ngetok ing novel Grombolan Gagak Seta.

5 Kata Kunci penokohan, tokoh dan perwatakan, novel, Grombolan Gagak Seta

6 Referensi Aminuddin Pengantar Apresiasi Karya Sastra. Bandung: Sinar Baru Algensindo. Asmara, Any Grombolan Gagak Seta. Jogjakarta: P. T. “JAKER” Baribin, Raminah Teori dan Apresiasi Prosa Fiksi. Semarang: IKIP Semarang Press. Depdikbud Kamus Besar Bahasa Indonesia. Jakarta: Balai Pustaka. Dojosantosa Taman Sastrawan. Semarang: Aneka Ilmu. Endraswara, Suwardi Metode Penelitian Sastra. Yogyakarta: MedPress. Hutomo, Suripan S Telaah Kesusastraan Jawa Modern. Jakarta:Offset Bumirestu. Jabrohim Metode Penelitian Sastra. Yogyakarta: Pt. Hanidita Graha Widia Luxemburg, Jan Van Pengantar Ilmu Sastra (di Indonesiakan oleh Dick Hartoko). Jakarta: Gramedia. Mangunsuwito, S.A Kamus Lengkap Bahasa Jawa. Bandung: CV. Yrama Widya. Nurgiyantoro, Burhan Teori Pengkajian Fiksi. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press. Pasaribu, LL dan Simanjuntak Teori Kepribadian. Bandung: Tarsito. Piaget, Jean diterjemahkan oleh Cremers, Agus Antara Tindakan dan Pikiran. Jakarta: Gramedia. Sayuti, A. Suminto Prosa dan Fiksi. Jakarta: Depdikbud Apresiasi Prosa Fiksi. Jakarta: Depdikbud. Suhariyanto. S Dasar-dasar Teori Sastra. Semarang: Rumah Indonesia. Sudjiman, Panuti Memahami Cerita Rekaan. Bandung: Angkasa. Tarigan, Henry Guntur Prinsip-Prinsip Dasar Sastra. Bandung: Angkasa. Wiyatmi Pengantar Kaian Sastra. Yogyakarta: Pusaka. Wellek, Renne dan Austin Werren Teori Kesusastraan (di Indonesiakan oleh Melani Budianta). Jakarta: PT. Gramedia.

7 Terima Kasih


Download ppt "SEPTIYAN ULIN NI'AM, 2102405615 Penokohan Dalam Novel Grombolan Gagak Seta Karya Any Asmara."

Presentasi serupa


Iklan oleh Google