Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH"— Transcript presentasi:

1 HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH

2 Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di syurga.

3 Kami berjalan memasuki suatu ruang kerja yang penuh dengan para malaikat. Malaikat yang menghantarku berhenti di depan ruang kerja pertama dan berkata,"

4 Ini adalah seksyen penerimaan
Ini adalah seksyen penerimaan. Disini, semua permintaan yang ditujukan pada Allah, diterima".

5 Aku melihat-lihat sekeliling tempat ini dan aku dapati tempat ini begitu sibuk dengan begitu banyak malaikat yang mengamati seluruh permohonan yang tertulis pada kertas dari manusia di seluruh dunia.

6 Kemudian,.... aku dan malaikat tersebut berjalan lagi melalui koridor yang panjang. Lalu sampailah kami pada ruang kerja kedua.

7 Malaikat itu berkata, "Ini adalah Seksyen Pembungkusan dan Pengiriman
Malaikat itu berkata, "Ini adalah Seksyen Pembungkusan dan Pengiriman. Disini, kemuliaan dan rahmat yang diminta manusia diproses dan dikirimkan kepada manusia-manusia yang masih hidup yang memintanya".

8 Aku perhatikan lagi betapa sibuknya ruang kerja itu
Aku perhatikan lagi betapa sibuknya ruang kerja itu. Ada banyak malaikat yang bekerja begitu keras kerana terdapat banyaknya permohonan yang diminta dan kemuliaan serta rahmat tersebut sedang dipaketkan untuk dikirim ke bumi.

9 Kami melanjutkan perjalanan lagi hingga sampai pada hujung paling jauh koridor panjang tersebut dan berhenti pada sebuah pintu ruang kerja yang sangat kecil.

10 Yang sangat mengejutkanku, hanya ada satu malaikat yang duduk disana, hampir tidak melakukan apapun. aku terfikir; ”apakah malaikat ini ’pemalas”

11 Malaikat yang bersamaku berkata dengan perlahan sambil tertunduk malu
Malaikat yang bersamaku berkata dengan perlahan sambil tertunduk malu. "Ini adalah Seksyen Penerimaan Penyataan Terima Kasih",

12 "Bagaimana ini? Mengapa hampir tidak ada pekerjaan disini?", tanyaku.

13 "Menyedihkan", Malaikat itu menghela nafas
"Menyedihkan", Malaikat itu menghela nafas. "Setelah manusia menerima rahmat    yang mereka minta, sangat sedikit manusia yang    mengirimkan penyataan terima kasih".

14 "Bagaimana manusia menyatakan terima kasih atas rahmat Tuhan
"Bagaimana manusia menyatakan terima kasih atas    rahmat Tuhan?", tanyaku.

15 "Cukuplah dengan berkata, 'ALHAMDULILLAHI RABBIL AALAMIIN,
"Sederhana sekali", jawab Malaikat. "Cukuplah dengan berkata, 'ALHAMDULILLAHI    RABBIL AALAMIIN, Terima kasih, ALLAH' ". Serta melaksanakan segala suruhan dan meninggalkan segala larangan Nya

16 rahmat apakah yang perlu kita syukuri?”, tanyaku.
”Lalu, rahmat apakah yang perlu kita syukuri?”, tanyaku.

17 "Jika engkau mempunyai makanan di peti sejukmu,
Malaikat itu menjawab, "Jika engkau mempunyai makanan di peti sejukmu, Pakaian yang menutup tubuhmu, atap di atas kepalamu dan    tempat untuk tidur, Maka engkau lebih kaya dari 75% penduduk dunia ini.

18 maka engkau berada diantara 8% kesejahteraan dunia.
   "Jika engkau memiliki wang di bank, di dompetmu, dan    wang baki, maka engkau berada diantara 8% kesejahteraan dunia.

19 Juga.... "Jika engkau bangun pagi ini dengan lebih
banyak kesihatan    daripada kesakitan ... engkau lebih dirahmati    daripada begitu banyak orang    di dunia ini yang tidak dapat bertahan hidup hingga hari ini.

20 "Jika engkau tidak pernah mengalami ketakutan dalam    perang, kesepian dalam    penjara, kesengsaraan penyiksaan, atau kelaparan    yang amat sangat    Maka,    engkau lebih beruntung dari 700 juta orang di dunia ini".

21 "Jika, engkau dapat menghadiri Masjid atau majlis ilmu tanpa ada    ketakutan terhadap peperangan, penangkapan, penyiksaan,    atau kematian ...    M a k a,    engkau lebih dirahmati daripada 30 juta orang di    dunia ini.

22 orangtuamu masih hidup dan masih berada dalam ikatan pernikahan ...
   "Jika,.... orangtuamu masih hidup dan masih berada dalam    ikatan pernikahan ... Maka,..... engkau termasuk orang yang sedang menerima keberuntungan itu dari ALLAH.

23 engkau bukanlah seperti orang kebanyakan,
   "Jika engkau dapat menegakkan kepala dan tersenyum,    maka,..... engkau bukanlah    seperti orang kebanyakan, engkau unik dibandingkan    semua mereka yang berada    dalam keraguan dan putus asa.

24 Nikmatilah hari-harimu, hitunglah rahmat
yang telah  Allah anugerahkan kepadamu. Bersedialah untuk esokmu pada hari ini kerana esokmu belum pasti menjelang yang pasti ”ESOK” (ajalmu / hari kiamat) tetap akan datang

25 "Dan ingatlah tatkala Tuhanmu
menyatakan bahwa,    'Sesungguhnya jika kamu    bersyukur, pasti Aku akan menambahkan lebih banyak    nikmat kepadamu' ".    (QS:Ibrahim (14) :7 )


Download ppt "HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH"

Presentasi serupa


Iklan oleh Google