Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di syurga.

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di syurga."— Transcript presentasi:

1

2 HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH

3 Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di syurga.

4 Kami berjalan memasuki suatu ruang kerja yang penuh dengan para malaikat. Malaikat yang menghantarku berhenti di depan ruang kerja pertama dan berkata,"

5 Ini adalah seksyen penerimaan. Disini, semua permintaan yang ditujukan pada Allah, diterima".

6 Aku melihat-lihat sekeliling tempat ini dan aku dapati tempat ini begitu sibuk dengan begitu banyak malaikat yang mengamati seluruh permohonan yang tertulis pada kertas dari manusia di seluruh dunia.

7 Kemudian,.... aku dan malaikat tersebut berjalan lagi melalui koridor yang panjang. Lalu sampailah kami pada ruang kerja kedua.

8 Malaikat itu berkata, "Ini adalah Seksyen Pembungkusan dan Pengiriman. Disini, kemuliaan dan rahmat yang diminta manusia diproses dan dikirimkan kepada manusia-manusia yang masih hidup yang memintanya".

9 Aku perhatikan lagi betapa sibuknya ruang kerja itu. Ada banyak malaikat yang bekerja begitu keras kerana terdapat banyaknya permohonan yang diminta dan kemuliaan serta rahmat tersebut sedang dipaketkan untuk dikirim ke bumi.

10 Kami melanjutkan perjalanan lagi hingga sampai pada hujung paling jauh koridor panjang tersebut dan berhenti pada sebuah pintu ruang kerja yang sangat kecil.

11 Yang sangat mengejutkanku, hanya ada satu malaikat yang duduk disana, hampir tidak melakukan apapun. aku terfikir; ”apakah malaikat ini ’pemalas”

12 Malaikat yang bersamaku berkata dengan perlahan sambil tertunduk malu. "Ini adalah Seksyen Penerimaan Penyataan Terima Kasih",

13 "Bagaimana ini? Mengapa hampir tidak ada pekerjaan disini?", tanyaku.

14  "Menyedihkan", Malaikat itu menghela nafas. "Setelah manusia menerima rahmat yang mereka minta, sangat sedikit manusia yang mengirimkan penyataan terima kasih".

15 "Bagaimana manusia menyatakan terima kasih atas rahmat Tuhan?", tanyaku.

16 "Sederhana sekali", jawab Malaikat. "Cukuplah dengan berkata, 'ALHAMDULILLAHI RABBIL AALAMIIN, Terima kasih, ALLAH' ". Serta melaksanakan segala suruhan dan meninggalkan segala larangan Nya

17 ” Lalu, rahmat apakah yang perlu kita syukuri?”, tanyaku.

18 Malaikat itu menjawab, "Jika engkau mempunyai makanan di peti sejukmu, Pakaian yang menutup tubuhmu, atap di atas kepalamu dan tempat untuk tidur, Maka engkau lebih kaya dari 75% penduduk dunia ini.

19 "Jika engkau memiliki wang di bank, di dompetmu, dan wang baki, maka engkau berada diantara 8% kesejahteraan dunia.

20 Juga.... "Jika engkau bangun pagi ini dengan lebih banyak kesihatan daripada kesakitan... engkau lebih dirahmati daripada begitu banyak orang di dunia ini yang tidak dapat bertahan hidup hingga hari ini.

21 "Jika engkau tidak pernah mengalami ketakutan dalam perang, kesepian dalam penjara, kesengsaraan penyiksaan, atau kelaparan yang amat sangat.... Maka, engkau lebih beruntung dari 700 juta orang di dunia ini".

22 "Jika,........ engkau dapat menghadiri Masjid atau majlis ilmu tanpa ada ketakutan terhadap peperangan, penangkapan, penyiksaan, atau kematian... M a k a,.... engkau lebih dirahmati daripada 30 juta orang di dunia ini.

23 "Jika,.... orangtuamu masih hidup dan masih berada dalam ikatan pernikahan... Maka,..... engkau termasuk orang yang sedang menerima keberuntungan itu dari ALLAH.

24 "Jika engkau dapat menegakkan kepala dan tersenyum, maka,..... engkau bukanlah seperti orang kebanyakan, engkau unik dibandingkan semua mereka yang berada dalam keraguan dan putus asa.

25 Nikmatilah hari-harimu, hitunglah rahmat yang telah Allah anugerahkan kepadamu. Bersedialah untuk esokmu pada hari ini kerana esokmu belum pasti menjelang yang pasti ”ESOK” (ajalmu / hari kiamat) tetap akan datang

26 "Dan ingatlah tatkala Tuhanmu menyatakan bahwa, 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Aku akan menambahkan lebih banyak nikmat kepadamu' ". (QS:Ibrahim (14) :7 )


Download ppt "HAYATILAH MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di syurga."

Presentasi serupa


Iklan oleh Google