Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

Presentasi sedang didownload. Silahkan tunggu

KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN

Presentasi serupa


Presentasi berjudul: "KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN"— Transcript presentasi:

1 KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN
EED3630

2 GAYA HIDUP SIHAT Gaya hidup yang sihat merupakan kunci utama kepada
kesejahteraan insan. Insan yang sihat pastinya dapat memainkan peranan yang aktif terhadap pembangunan agama , bangsa dan negara. Pertubuhan Kesihatan Sedunia ( WHO , 1948 ) mendefinasikan gaya hidup sihat sebagai suatu keadaan fizikal, minda dan sosial yang sihat, cergas serta bebas dari sebarang penyakit. Berlandaskan keadaan sosial masyarakat, definisi ini menegaskan bahawa status gaya hidup yang sihat ditunjangi faktor fizikal dan mental yang sihat, berfungsi serta cergas dan tidak diancam oleh sebarang penyakit yang boleh memudaratkan insan.

3 Konsep gaya hidup sihat menjadi sumber aspirasi
kerajaan mahupun pihak swasta bagi melahirkan masyarakat yang sihat, cergas , sejahtera dan bebas dari penyakit disebabkan gaya hidup seharian . Antara contoh kempen yang telah dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia adalan Kempen Amalan Gaya Hidup Sihat. Kempen ini menekankan kepada amalan ‘ mencegah lebih baik daripada mengubati ‘.

4 Definisi:Gaya Hidup Sihat
Ditakrifkan sebagai satu proses atau amalan kesihatan ke arah perubahan hidup yang memuaskan. Meliputi pelbagai aspek termasuk penjagaan pemakanan yang seimbang, bersenam,mengawal tekanan atau stress. Menghindar diri daripada aktiviti-aktiviti yang negatif dan berisiko.

5 Matlamat : Gaya Hidup Sihat
Membentuk individu yang sihat dari aspek jasmani,mental,rohani. Melahirkan sebuah sebuah masyarakat yang cergas dan aktif tidak kira peringkat umur dan taraf hidup sama ada tua atau muda,kaya atau miskin.

6 Matlamat: Gaya Hidup Sihat
Bebas dari sebarang penyakit.

7 Komponen –Komponen Gaya Hidup Sihat
Kecergasan fizikal berasaskan kesihatan aspek berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi.

8 Daya Tahan Kardiovaskular
Sistem kardiorespiratori (jantung ).

9 Daya Tahan Kardiovaskular
Sistem peredaran darah dan paru-paru untuk berfungsi lebih cekap. Berkemampuan untuk mengedarkan darah dan oksigen ke seluruh badan semasa sesuatu aktiviti senaman dilakukan.

10 Daya ketahanan otot . Keupayaan otot atau sekumpulan otot tulang melakukan pergerakan atau pengecutan untuk beberapa waktu yang lama atau ulangan yang tinggi.

11 Kekuatan Otot Merujuk kepada kuasa atau tenaga maksima yang dapat dijanakan oleh sesuatu atau sekumpulan otot rangka.

12 Kecergasan Berlandaskan Pelakuan Motor
Penting untuk individu. Atlit yang mempunyai daya tahan dan berprestasi seperti pelari pecut.

13 6 Komponen Koordinasi Berkait rapat dengan keberkesanan dan keseragaman yang cekap dalam pergerakan tubuh badan seseorang individu.

14 Imbangan Kebolehan seseorang mengekalkan kesimbangan apabila pusat graviti seseorang dan dasar menyokongnya diubah. Ia dapat mengekalkan kedudukan ini semasa melakukannya ketika bergerak atau diam.

15 Kuasa Gabungan kekuatan otot dan kelajuan.Merupakan keupayaan seseorang melakukan pergerakan pantas yang mengejut dalam jangka masa yang singkat dengan kecekapan yang tinggi. Kuasa dihasilkan daripada penguncupan otot yang kuat dalam masa yang singkat.

16 Ketangkasan Merupakan kebolehan seseorang mengubah arah pergerakan secara pantas dan cekap.Ia juga menukar kedudukan di ruang tertentu secara kemas dan mudah

17 Masa Tindak Balas Satu jangka masa yang diambil untuk bergerak dan bertindak selepas menerima rangsangan untuk berbuat demikian.Ia selalu dikaitkan dengan faktor deria penglihatan dan pendengaran.

18 Kelajuan Keupayaan seseorang individu melakukan pergerakan berturut-turut dengan pantas dalam masa yang singkat mengikut sesuatu arah .Kelajuan individu berkait rapat dengan masa tindak balas.

19 Regangan/ Kelenturan Elemen ini akan mengizinkan pergerakan anggota sendi dengan bebas pada: daya tahan otot fleksibiliti komposisi badan

20 Perlakuan motor Fungsi dan kemampuan individu bertanding dalam aktiviti. Sukan dengan lebih bertenaga,berdaya kuasa,kuat,berdaya Tahan dan berkemahiran.

21 Komponen-komponen dalam perlakuan motor
kepantasan imbangan ketangkasan kuasa masa reaksi koordinasi

22 Kesan positif Kecergasan fizikal merupakan aspek yang penting dalam anggota badan. Senaman yang dilakukan secara tetap,mengikut cara yang betul,tetap dan berterusan akan mempertingkatkan sistem fisiologi tubuh badan anda.

23 Kesan Positif Kadar denyutan jantung akan meningkat pada kadar kerja yang ditetapkan. Perubahan ini mempertingkatkan kekuatan otot jantung untuk mengepam darah pada volum yang banyak melalui kadar denyutan yang paling minima.

24 Kesan Positif Perubahan akan berlaku pada tahap ketahanan jantung,mampu untuk melakukan kerja mengepam darah dalam satu jangka masa yang lama tanpa kepenatan.

25 Kesan positif Ini akan meningkatkan daya tahan aerobik anda.
Kadar system keupayaan respiratori anda juga akan meningkat ke kadar yang lebih tinggi

26 Kesan Positif Membuat anda berupaya bernafas dengan lebih baik dan kuat. Kadar pengambilan oksigen meningkatkan bekalan oksigen kepada sel-sel dalam tubuh badan anda.Membuat sel-sel badan dapat bekerja dengan lebih efisien.

27 Kesan Positif Kadar tahap kekuatan otot,kuasa,kecergasan,ketangkasan dan koordinasi anda juga akan bertambah. Menjadi seorang individu yang lebih bertenaga.

28 Kesan Positif Berupaya melakukan sebarang aktiviti fizikal dengan lebih lama tanpa mudah mengalami kepenatan

29 Kesimpulan Kecergasan dan Kesihatan adalah dua perkara yang berkait rapat dan saling berhubungan. Tanpa kecergasan dan kesihatan yang baik kita tidak akan mampu melakukan tugasan harian dengan cepat.

30 Kesimpulan Berlaku kekurangan tenaga dalam badan untuk bertindak balas dengan perkara yang tidak diduga dan menyebabkan penyakit-penyakit seperti diabetes,jantung koronari,angin ahmar,tekanan darah tinggi memberi ancaman pada kita.

31 Kesimpulan Bersenam penting untuk mengekalkan tahap kecergasan.
Amalan ini penting untuk kesihatan tubuh badan dan otak kita semua.

32 KESIHATAN ITU HARAPAN HEALTH IS WEALTH


Download ppt "KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN"

Presentasi serupa


Iklan oleh Google